


Apologise, this blog post will be in Norwegian for now. Will translate soon!
---
---
Jeg var forlover i min søsters bryllup forrige helg, og i fjor da de ble forlovet og jeg fikk æren av å holde tittelen forlover, tilbød jeg meg å bake bryllupskaken. Kjempelurt. Jeg synes det er sinnsykt morro å bake, men jeg hadde ikke tenkt på alle de andre tingene man må gjøre når nær familie gifter seg - for ikke å snakke om sin egen søster. Det var såvidt jeg rakk alt. Jeg hadde faktisk tenkt å ha franske makroner på toppen også, men jeg måtte bare si stopp da jeg sto midnatt før bryllupet på cateringkjøkkenet i skogen, med frosting i håret og 10 minutter til å hente kjæresten min på flyplassen.
Så der lærte jeg en del - vi tuller ikke med bryllupskake!
Fordi jeg var niopptatt med tale og andre forloveroppgaver som å holde kjole og roe ned bruden, tok jeg svært få bilder. Så beklager litt kjipe mobilbilder, men det er da ihvertfall noe!
Kakeoppskriften anbefales veldig, den er supergod og saftig.
Å lage en treetasjers kake med sukkerbomster på to dager - ikke fullt så anbefalt.
Å lage en treetasjers kake med sukkerbomster på to dager - ikke fullt så anbefalt.
(Nigel Slater - bbcgoodfood.co.uk)
Gir ca 3 liter røre. Det var faktisk litt lite til en treetasjers kake. Neste gang ville jeg laget mer for å få litt høyde på kaken.
500g smør
500 g sukker
250 g mel
2.5 tskj bakepulver
250g mandelmel (malte mandler)
10 egg
2-3 sitroner, bare skallene
2.5 tskj timianblader, eller en håndfull
Gul konditorfarge for å øke kontrasten til frostingen
- Varm ovnen til 160C. Smør formene, jeg brukte 9inch/23cm, 7inch/18cm og 5inch/12.7cm.
- Kjør smør og sukker i en kjøkkenmaskin til det er hvitt og luftig.
- I en annen bolle sikt sammen hvetemel og bakepulver, og deretter mandelmelet.
- Visp eggene lett med en gaffel og fold de inn i smørmiksen, i to eller tre omganger. Hvis de skiller seg, tilsett litt av melet og fortsett.
- Rasp skallet fra sitronene og bland sammen med timianbladene. Miks de gjerne sammen i en morter, eller bruk noe tungt til å presse ut smakene.
- Rør inn melblandingen gradvis, så sitron og timian.
- Smør røren ut i de forskjellige formene, konsistensen skal være litt som potetmos. Prøv å lage de like høye, sånn som jeg ikke gjorde.
- Bak i ca 45 minutter, avhengig av formenes størrelse. Baker du mange kaker som min bryllupskake, bak de i to omganger, og sjekk de underveis.
- Nå en bakepinne eller tannpirker kommer ut uten røre, er den klar. Vær oppmerksom på at denne kaken har mye mandler i seg og vil være litt fuktig og smulete, selv om den er ferdig.
- Sett til avkjøling på rist i 10 minutter. Ta så kaken ut av formen og avkjøl på risten. Sett i kjøleskapet med plast rundt om du vil sette på frosting samme dag.
4 sitroner
200g sukker
100g smør
3 egg + 1 eggeplomme
- Hell alt utenom eggene i en glass eller metallbolle, og sett den over et vannbad i en kjele. Vannet i kjelen skal småkoke, og ikke være i kontakt med bollen. Rør til smøret har smeltet.
- Visp eggene lett med en gaffel, og hell de i sitronsmørblandingen. Rør til alle ingrediensene har blandet seg, og la det stå over varmen i 10-13 minutter. Rør nå og da, til røren er tykk og kremete og legger seg på baksiden av en skje.
- Ta røren av varmen og avkjøl, rør innimellom til det er kaldt. Når røren er helt avkjølt kan du bruke den i kaken, eller helle på steriliserte glass og ha i kjøleskapet.
Frosting
(Linda Lomelinos kokebok "Tårtor")
Gir ca 2.6 liter frosting, som er dobbel oppskrift fra boken
(Linda Lomelinos kokebok "Tårtor")
Gir ca 2.6 liter frosting, som er dobbel oppskrift fra boken
16 store egg
9.5 dl sukker (ca 800g)
1 kg romtemperert smør i terninger
Vaniljessens til smak
- Hell eggehviter og sukker en glass- eller metallbolle, og sett den over en kjele med småkokende vann (vannbad). Visp hele tiden til blandingen når 65C grader eller sukkerkrystallene har smeltet. Ta bort skålen fra varmen.
- Visp blandinegn i en kjøkkenmikser til den er luftig og hvit. Visp til røren er kald, dette kan ta ca 10 minutter.
- Tilsett smøret litt om gangen. Når alt smøret er tilsatt visp i 3-5 minutter. Ikke fortvil om frostingen skiller seg, bare fortsett å røre. Er den for kald, varm kremen over et vannbad i noen sekunder og visp igjen . Er den blitt for varm, putt den i kjøleskapet og så visp videre.
- Tilsett vaniljessensen.
- Dette skulle være mer enn nok til 3 kaker! Jeg måtte lage denne i to omganger da kjøkkenmaskinen min hadde for liten kapasitet.
Montering og frosting
- Etter å ha tatt ut kakene fra kjøleskapet, skjær de i 3 deler hver, med en kakedeler eller brødkniv. Begynn med den midterste delen underst, smør på tykt lag med frosting, og så et lag sitronsmør. Legg toppen av kaken på neste, og gjør det samme. Legg tilslutt på bunnen av kaken, opp-ned. Smør utsiden av kaken med frosting, tynt lag for å holde smulene på plass og rette opp sidene.
- Sett kakene i kjøleskapet i 60-90 minutter eller så lenge du har tid til, før du smører på resten av frostingen. Bruk heller for mye frosting og så ta av, enn å ta på for lite. Skal du frakte kaken bør du gjøre dette for du tar på siste lag med frosting.
- For at ikke kakene skal synke sammen, sett små plastpinner vertikalt i de underste kakene. Jeg brukte trepinner, og det var veldig irriterende siden de ville flise seg overalt, så jeg anbefaler plast og avbitertang. For å få de riktig høyde mål hvor høy kaken er og kutt de til akkurat kakehøyde. Bruk ca 5 pinner i store kaker og 3-4 i små.
- Pynt med spiselige blomster, eller sukkerblomster.
Så det viktigste - drikk et glass sjampanje og nyt festen!
No comments:
Post a Comment